Dinsdagavond 22 november verscheen de documentaire ‘Emma wil leven’ van Jessica Villerius op BNN tijdens de Anorexia Special. In de documentaire is te zien hoe het leven met anorexia nervosa was voor Emma, haar ouders, vriendinnen en hulpverleners.

Emma kreeg op haar 12e de diagnose anorexia nervosa. Emma onderging veel behandelingen en werd van kliniek naar kliniek, van opname naar opname gestuurd, tot ze op haar 18e uitbehandeld werd verklaard. Op dat moment was ze onder dwang opgenomen en kreeg ze sondevoeding toegediend tegen haar wil in. Dat was een traumatische ervaring voor haar, en is nog steeds voor vele andere meiden en jongens die te kampen hebben met de dodelijke ziekte. Toen Emma uitbehandeld was, had ze maar één wens: een behandeling krijgen op de locatie van Human Concern in Portugal. Uiteindelijk is het haar gelukt daar te komen. Van de hulpverleners daar kreeg ze veel liefde en één-op-één contact. Haar lichaam was echter al op. In Portugal is Emma overleden aan de gevolgen van anorexia nervosa.

Voorafgaand en na afloop van de documentaire ging Sophie Hildebrand in gesprek met de ouders, kinderarts, hulpverleners en andere betrokkenen van Emma.

Ik vond de documentaire zelf best heftig om te zien. Hoe de wil en de eis van de stem van anorexia nervosa wel niet kan zijn, dat een lichaam volledig wordt uitgeput en ten dode wordt opgeschreven. En net op het moment dat Emma had besloten om volledig voor het leven te kiezen, dat haar ziekte haar al had verwoest, waardoor de kans om te herstellen werd weggevaagd.

Veel mensen weten niet wat anorexia nervosa eigenlijk is. “Oh, zij wil vast aandacht voor haar lijngedrag”, “Alleen mensen met extreem ondergewicht hebben anorexia”, “Anorexia, dat is toch dat je niks meer eet?”

Niet altijd hebben mensen met anorexia nervosa ondergewicht. Ook mensen met een normaal gewicht kunnen anorexia nervosa hebben. Anorexia nervosa is een ziekte wat zich uit in het denken van de persoon. Het ontstaat door meerdere factoren, zoals pesten, problemen thuis, perfectionisme, of het schoonheidsideaal. Het is een controlemiddel om met de angsten en problemen om te gaan. Iemand met anorexia nervosa heeft grip op zijn of haar eetgedrag: het is tastbaar en dat geeft hem of haar de controle om met de situatie om te gaan.

Het is niet de oplossing om alleen te werken aan het aankomen in gewicht. De andere problemen en angsten zijn de onderliggende problematiek die aangepakt moeten worden. Pas dan kan iemand met anorexia nervosa nieuwe manieren vinden om weer grip te krijgen op het leven.

Heb jij of iemand in je omgeving een eetprobleem? Of heb je onzekerheden, of problemen en durf je dat niet aan je omgeving te vertellen? Stichting Korrelatie kan hulp en advies geven. Je kan mailen, bellen, of chatten. Praat erover, dat helpt.

Liefs,

Agnes Cattie

Advertenties